Smoke Ganja? Rastafarian Belize

on

Met een tuk-tuk vanuit Flores (Guatemala) naar het busstation en vervolgens met een lokale collectivo bus naar de grens van Belize. Wat een makkelijke bordercrossing was dit! Alleen die van Nicaragua naar Honduras waar we niet eens uit de auto hoefden was gemakkelijker. Ook gek natuurlijk.

Immigration officer: “You Smoke Ganja?”

Onze eerste ervaring met Belize was top! De douanier vroeg bij de grensovergang Guatemala – Belize aan GJ of hij ook Gaaaanja (Rastafarian benaming voor wiet) rookte. “Uhh, no? I am from Holland”. Geen idee wat dat voor een antwoord was maar hij stelde geen verdere vragen. Misschien kwam dat ook wel door het nummer wat hij via zijn telefoon aan het luisteren was. Het stuk over Ganja, smoking en rastafarian zong hij luidkeels mee. Welkom in Belize.

San Ignacio

Caye Caulker was eerst onze enige bestemming in Belize maar onze Amerikaanse vrienden, die we hadden ontmoet op Roatan in Honduras en die mee waren gegaan naar Antigua en Panajachel, verbleven in San Ignacio. Deze plek lag op de route dus besloten we om een paar dagen in dit dorp net over de grens met Guatemala te verblijven. San Ignacio zelf is niet heel spannend. Kwam goed uit dat we een auto konden huren zodat we ‘s ochtendsThe gang richting het Pine Ridge Nature Reserve konden. Dit is een groot reservaat met allemaal Pine’s, je weet wel van “O Dennenboom”. De Big Rock en Rio On Pools zijn absolute aanraders, weinig tot geen mensen/toeristen en een hele mooie omgeving. In centraal Amerika hadden we helaas nog maar 1x gebarbecued. Wat een ellende hé! Maar gelukkig kwam daar verandering in want het huis dat John, Greta, Ellen en Mike hadden gehuurd zat niet alleen aan het water maar had ook een geniale BBQ stek. Hupatee langs de lokale markt om de benodigdheden op te halen en de dag smullend en proostend op het leven af te sluiten. Thanks all!

Bella’s hostel Belize. Bella’s? No horror

In heel Belize rijden net als in de rest van de landen in centraal Amerika chicken bussen die je voor weinig geld meenemen. Het duurt af en toe (te) lang maar dat zijn we inmiddels wel gewend.
De trip van San Ignacio naar Belize City duurde ongeveer 3,5 uur met een aansluitend boottochtje van 40 minuten. Om bij de bootterminal te komen moesten we ongeveer 20 minuten lopen door Belize City en wat wij hier zagen werden wij, net als Rob Geus, “Niet vrolijk van”.  

Bella\'s
Het was zeker niet “bella”.

Caye Caulker is een populair eiland voor backpackers maar Belize heeft nog veel meer eilanden die onder de Cayes vallen maar die moeilijk te bereiken zijn. Voor ons dus Caye Caulker. Bella’s hostel was onze keus om de nacht door te brengen.  Niet erg goedkoop, nou ja we kregen wel een hoop: familie mosquitoes, een heel continent zandvlooien en heeeeeul vies water. Dit water was zo vies dat we ons schoner voelden na een duik in de zee dan een rondje onder de douche. De muziek die tot ‘s avonds laat werd gedraaid of het matras wat geen matras was kwamen we nog wel overheen maar het niet in staat zijn om je op te frissen was voor ons de druppel. Dezelfde middag van onze aankomst nog opzoek gegaan naar een ander verblijf.  De volgende ochtend, na een duik in de zee, stonden we om 8 uur bij ons nieuwe verblijf op de stoep Sandy Lane. Pfff wat een opluchting! Wat kan je dan blij zijn met weinig, in ieder geval water wat niet stonk en uiteindelijk was dit ook nog goedkoper, 20$. Sandy Lane is een absolute aanrader.

Snorkeling workeling en populair doen

Sharks, Manatee, Manta Rays, Stingrays, turtles and beautiful corals Caye Caulker.

Tja, wat moeten we hier nog meer over schrijven dan dit? De kwaliteit van het koraal was echt prachtig met een heel divers marine life. Een absoluut hoogtepunt van deze dag was het zien van een Manatee, een zeekoe. Geweldig. En als afsluiter gingen we met zijn allen (Manon, van www.polarsteps.com/manonlummen en Christina) vissen en vingen we een grote Barracuda. Top!

De volgende dag was het voornamelijk chillen bij “the split”, daar is het eiland in tweeën gespleten door een Typhoon in de 60er jaren en dat is de spot waar veel ‘hippe’ mensen samenkomen. Niet echt iets voor ons. Dat was snel duidelijk. Caye Caulker is niet groot en naast duiken (2 tank 100$), vissen(?) of snorkelen (60$), allen erg aan de prijs, is er niet veel te doen.

Original03606059832131654P1010246

Wat ons opviel is dat Belize groen is en een beetje dezelfde vibe heeft als de Dominicaanse Republiek maar ook als Roatan in Honduras. Dit heeft met name te maken met de manier hoe zij hier Engels spreken, naja het is eigenlijk Creools, en dat veel mensen lange rastas hebben en dat in elke zin wel een keer Ya Man wordt gebruikt. Wat ons tegen viel was dat de mensen veel minder vriendelijk zijn dan in buurland Guatemala. Eigenlijk best wel nors om eerlijk te zijn (Misschien iets té veel irritante toeristen?). Mokt niks uut, wie binn vot op noaaarrrr Mexiiiiicooooo…