Roatan Honduras

on

De shuttle van Leon (Nicaragua) was keurig op tijd voor de boot van 16:30 naar het Honduraanse eiland Roatan. Roatan is het hoofdeiland van de Bay Islands welke uit 8 grote en 53 kleine eilanden bestaat. Tijd om een duikje te nemen in het 2e grootste reef van de wereld en om lekker te snorkelen. Hé, alleen maar surfen op super mooie stranden is ook niks aan.

Paradijselijk Honduras

“Je gaat toch niet naar Honduras?!” “Hebben jullie je wel goed verdiept in Honduras?” “Jullie zijn gestoord om naar Honduras te gaan het is daar hartstikke gevaarlijk!”.

Oke, eerlijk is eerlijk we hadden ons niet heel goed verdiept in Honduras maar wisten wel dat het er op bepaalde plekken gevaarlijk is. Een willekeurige zoekopdracht naar “Gevaarlijkste steden ter wereld” levert 304.000 zoekresultaten op en de 1e hit is een artikel van Metro waarbij San Pedro Sula, een stad in Honduras met gemiddeld 24 moorden per dag, met het brons naar huis gaat. Daar mag best voor geklapt worden. In het kader van de nationale veiligheid hadden we dan ook besloten om een shuttle te nemen en niet toeristische plekken te mijden. Gelukkig is de reputatie van het caribbische eiland Roatan rooskleuriger. De oversteek met de ferry van La Ceiba naar Dixon Hole op Roatan was gemoedelijk en minder spannend dan de oversteek van San Jorge naar Moyogalpa Ometepe.

Chilling, diving, snorkeling and swimming Roatan

Nadat we onze spullen in de kamer van de zoon van de eigenaar van ons hostel (Roatan Backpackers) hadden gedropt en een tukje hadden gedaan was het tijd voor de eerste kennismaking met het strand. Wat anders? Bruin en Blond houden nou eenmaal van Zon zee en strand.
Het was al een tijdje geleden dat Geert-Jan voor het laatst had gedoken, de laatste keer was in Coron met de WW2 wrecks. Het werd dus wel weer tijd voor een duikje. Even kennisgemaakt met de duikschool ‘Octopus’ en afgesproken dat GJ de volgende ochtend een duik in het diepe zal nemen. Tip: zeg tegen Octopus dat je in Roatan Backpackers Hostel verblijft en je duikt voor $30,- i.p.v. $50. De rest van de dag hebben we beetje rond het zwembad gehangen en gezellige Amerikanen ontmoet: John en Greta. No typical Americans though, No Mc Donalds and no whining! 

The pack!

Roatan eet en leeft van de toeristen die komen om te duiken. Roatan heeft het tweede grootste reef ter wereld genaamd Mesoamerican Reef. De meeste toeristen zijn veelal Amerikanen die met een rechtstreekse vlucht op Roatan aankomen of die met de cruise een dag komen bakken in West Bay. Dit is jammer genoeg ook te merken in de prijzen en de voorzieningen. Desondanks is het eiland niet onbetaalbaar duur, maaltijd $5, duiken $30, local transport $1 – 2. Prima dus.

Being submerged in Roatan

Het reef van Roatan, Mesoamerican reef, heeft een bijzondere structuur met allerlei kleine channels en grotten waar we tijdens de duik heerlijk gebruik van maakten. De duik was makkelijk en erg gemoedelijk. Zicht was goed en er was bijna geen stroming. Lees: lekker lui dobberen. Het dobberen beviel wel dus besloot GJ om nog een duik te boeken. Een nachtduik. Dit was een hele andere ervaring met lichtgevende algen genaamd bioluminescence, octopussen, een schildpad, een huge ass maureen + kreeft, een paar kingcrabs en veel verschillende vissoorten.

Roadtrippin’ and snorkeling on Roatan

De rest van de week hebben we Roatan verkend met een rental car, zijn we vrienden geworden met Miss Piggy, hebben we vissen gespot, cruiseboot Amerikanen belachelijk gemaakt op West Bay en hebben we nog genoten van het waterleven van Roatan.

Roatan Toeren.

Maya Ruins in Copan Honduras

Na een week op het paradijselijke Roatan te hebben verbleven pakten we de shuttle samen met John en Greta vanuit La Ceiba rechtstreeks naar de Maya Ruïnes in Copan. Een shuttle omdat we geen zin hebben om overvallen te worden in bijvoorbeeld San Perdo Sula en de shuttle maar $10 duurder was en zonder gedoe. Onze chauffeur nam zijn taak bloedserieus want voordat alle bochten kwamen trok hij zijn drivers glove aan. Dat hebben we geweten. We kwamen ‘s avonds aan in het kleine dorp Copan, 10 min lopen van de Copan Ruinas en na wat streetfood was het tijd om te slapen in Hotel/Hostel Berekah Copan.

Copan Ruinas

Er zijn in centraal/Latijns Amerika veel verschillende plekken waar je overblijfselen van de Maya’s kunt bezoeken. De Maya ruïnes in Copan zijn anders omdat dit Mayan dorp ontzettend veel details in zijn tempels kent en omdat de geschiedenis goed bewaard is gebleven doordat in de tijd nieuwe tempels/balspeelvelden over oude zijn gebouwd. Tevens waren de Maya’s goed in het archiveren. Op al hun stenen/tempels hadden ze data’s.  Het balspeelveld was voor de Maya’s een belangrijk onderdeel van hun religie, cultuur en ontspanning. Wij waren in eerste instantie niet van plan om een gids te nemen maar zijn ontzettend blij dat Tony a.k.a. Smoke Tony ook wel bekend als de guide der guides, ons alles over deze en andere Maya sites heeft verteld. Tip: wees niet karig, neem een gids dat heeft zoveel meer waarde dan zonder te gaan exploren. Als je geen guide neemt en je weet net zoals wij weinig over de Maya’s en Copan, dan kun je dit net zo goed niet bezoeken want dat kijk je alleen naar stenen. Door de toer van Smoke Tony hebben wij veel over de Maya’s geleerd en de religieuze offeringen die zij brachten aan hun goden. Check ook deze link voor achtergrond over de Mayas en de Mayastad Copan Honduras.

3 Comments

 1. dunthon schreef:

  maya historie, altijd +1 staat nog op mijn misschien ooit lijstje! groetjes aan de americans 😉

 2. miranda schreef:

  Ondanks de gevaren zie ik echt een prachtig eiland. Heerlijk om even weer fijn te duiken. En de prijzen vallen best mee. Alleen jammer van Americanen. Als die even mogen uitstappen van de cruise veranderd het eiland even? Of hadden ze geen stop? Ook weer mooi geschreven. Hoop op nog meer mooie avonturen.

  1. Annika schreef:

   Hoi Miranda! Sorry voor de late reactie. Het eiland was ook echt heel erg mooi, en Roatan zelf is niet gevaarlijk. Althans, wij hebben ons geen moment onveilig gevoeld. Het land zelf is wel wat dodgy. Uhm, als de Americanen van de boot af komen doen ze eigenlijk niet zoveel. Ze gaan regelrecht naar het strand of doen een tripje. Als je de juiste tijden uitzoekt heb je er weinig tot geen last van. Wel zijn de prijzen op deze plekken iets duurder maar is nog te vergelijken met Nederlandse prijzen. 2 euro voor een biertje bijv. Op een dag waren er 5 cruiseboten maar het was nog prima te doen.

Reacties zijn gesloten.