Phnom Penh is indrukwekkend – Cambodja

on

Phnom Penh en de Khmer Rouge

Phnom Penh is de hoofdstad van Cambodja en door de dagelijkse bussen vanuit Ho Chi Minh, is het makkelijk om vanuit Vietnam naar Cambodja te reizen. Zitten, kijken en een beetje internetten das niet zo slecht. Wil je naar Cambodja? Dan moet er een visum bij de grensovergang gekocht (in dollars) worden. 

Onze verwachting van Cambodja was zo goed als blanco. We hadden wel een aantal dingen op onze to do lijst staan. Voor Phnom Penh was dat: het Tuol Sleng Genocide Museum ook wel bekend als Security Prison 21 (S-21) en de Killing Fields. Beide gelieerd aan de overheersing van dictator Pol Pot (1974 – 1979). Dat onze verwachting blanco was wil niet zeggen dat we de trip niet hadden voorbereid of hadden ingelezen. We wisten niet veel over hoe het in Cambodja zou zijn en dat maakte het uitdagend. Ook de geschiedenis van het land was ons niet geheel bekend en daarom vonden wij dit een interessant land om naartoe te reizen.

Tuol Sleng Genocide Museum – Security Prison 21 (S-21 – Phnom Penh

We hadden de dag van aankomst nog tijd om naar het Tuol Sleng Genocide Museum te gaan. Gelukkig zat het dichtbij en was het maar 20 minuten  lopen van ons verblijf. Zoals gezegd wisten we niet zo goed wat we van Cambodja moesten denken én verwachten. Wat S21 uiteindelijk voorstelde was zeer indrukwekkend. Kort samengevat was S-21/Tuol Sleng ten tijden van Pol Pot een martelplek/verhoor gevangenis. 

Pol Pot
Ziet er best vriendelijk uit toch?

Voor de meeste gevangen bestond hun leven in deze gevangenis uit meerdere keren per dag “ondervraagd” worden tot soms wel 6 á 7 keer. Dit was niet alleen overdag ook ‘s avonds en ‘s nachts. Velen zijn hier door de brute martelmethoden gestorven. De gevangen die onterecht/onder dwang bekenden dat ze spionnen waren, de Khmer Rouge belachelijk hadden gemaakt of familie hadden die spionnen hadden en de vele martelingen hadden overleefd werden naar de Killing Fields gebracht. Hier werden ze op brute wijze afgeslacht. De audiogids die je door alle in veelal originele staat verkerende klaslokalen/schoolgebouwen begeleidde en uitleg gaf bij verschillende plaatsen die werden ondersteund door de vele afschuwelijke foto’s van de gevangenen en de martelingen, de authentieke plaatsen waar de gevangenen gemarteld en vastgehouden werden (sommigen nog met de bloedvlekken/nagelkrassen/gaten van de gevangen)maakte dat het museum tot leven kwam. Heel erg indrukwekkend. In deze context is het raar om te zeggen dat dit een heel goed museum was maar wij raden een ieder aan, die een sterke maag heeft en die interesse heeft in de geschiedenis van Cambodja en met name de tijd waarin Pol Pot aan de macht was, om Tuol Sleng Genocide Museum in Phnom Penh te bezoeken. We hebben in totaal 1,5 tot 2 uur doorgebracht en we waren nog niet klaar. Helaas voor ons ging het museum sluiten. Enerzijds jammer, anderzijds was deze hoeveelheid gruwel ook wel genoeg.

Killing Fields/Choeung Ek – Phnom Penh

Chuoeng Ek / The Killing Fields
Chuoeng Ek / The Killing Fields

Zoals hierboven geschreven was voor velen, lees 20.000+ (precieze aantal is niet bekend), de Killingfields/Choeung Ek in Phnom Penh, het eindstation. Velen werden midden in de nacht vanuit S-21 naar de Killing Fields gebracht (10min met de auto). Sommigen werden direct vanuit de vrachtwagen naar de kuilen begeleid. Anderen werden eerst in een houten schuur gestopt waar ze werden “bewaard” totdat ze vermoord konden worden. Tja want als je per dag 300 mensen (hoogtijd) moest vermoorden, zonder kogels, dan ben je wel even zoet. Welke mensen werden door de Khmer Rouge (zo heette het leger/staat van Pol Pot) opgepakt en vermoord horen we jullie denken. In het begin waren dat voornamelijk leiders/aanhangers van het verslagen Cambodianse Civil Army.

The Khmer Rouge regime arrested and eventually executed almost everyone suspected  (dus ook de mensen die onder dwang familieleden opgaven) of connections with the former government or with foreign governments, as well as professionals and intellectuals (iedereen die een bril droeg of meer dan 1 taal sprak, leraren of iedereen die een beroep uit oefende). Ethnic Vietnamese, ethnic Thai, ethnic Chinese, ethnic Cham, Cambodian Christians, and the Buddhist monkhood were the demographic targets of persecution.

Goede redenen hé? Niet dus!.. Pol Pot, de leider van de Khmer Rouge van 1963 tot zijn dood in 1998, wilde een staat creëren die weer vanaf het jaar 0 zou beginnen. Iedereen was gelijk en iedereen moest werken voor de staat. De meeste mensen waren op basis van dwangarbeid aan het werk op het land. Onder het bewind van Pol Pot zijn er naar schatting tussen 2 – 3 miljoen mensen vermoord en in totaal ongeveer 4 miljoen gestorven.  Dit was in die tijd ongeveer 21% van de totale Cambodjaanse bevolking. Deze getallen staan niet vast aangezien er meer dan 20.000 massagraven in Cambodja zijn waarvan velen ongeopend.

De Killing Fields zijn (gelukkig) niet meer in originele staat in tegenstelling tot het Tuol Sleng Genocide Museum. Nadat de Khmer Rouge verdreven is door de Vietnamese invasie hebben de inwoners van Phnom Penh alle bruikbare middelen van de Kiling Fields gepakt om zelf te overleven (schoffels, bijlen, stenen, hout, kleding etc.).

Geen woorden

Alle massagraven zijn zeer duidelijk zichtbaar door de kuilen in de grond. Van de 129 massagraven bij Choeung Ek in Phnom Penh zijn er 43 massagraven nog steeds ongeopend. De menselijke resten uit de geopende graven zijn opgeslagen in een stupa (gedenktemonument). Na elke regenbui worden nieuwe menselijke resten zichtbaar. Dit zijn niet alleen botten, tanden en ook kledingstukken die de mensen aanhadden toen ze werden vermoord. Ook hier was er een audiogids die je bij elk bord liet stilstaan en teruggaan in de tijd door de gruwelijke verhalen. Zo ook het volgende:

Ten tijden van de overheersing door de Khmer Rouge moest alles zo goedkoop mogelijk. De gevangen werden zelden vermoord door kogels. De meesten werden doodgeslagen door een schoffel, ijzeren pin, bijl kamer, achterkant van een geweer, kinderen/baby’s werden bij de beentjes gepakt en met hun hoofd tegen de boom geslingerd (onder het toezien van de moeders) eigenlijk was ze niks te gek. In de hiervoor genoemde Stupa kon je op basis van de schedels goed zien op welke wijze de gevangen zijn omgebracht.
Sprakeloos.

‘s Middags hebben we een kleine maar toch leuke wandeling gemaakt door Phnom Penh. Vanaf de Wat Phnom (tempel) richting de Central Market (overdekte markt) naar the Royal Palace (paleis van de koning, entree vonden wij te duur voor wat je eigenlijk te zien krijgt). Druk dagje zeg maar. Voor de gezonde verandering hebben we dit allemaal gelopen. Wat een huis heeft de koning zeg!

Silver Pagoda view
View from Silver Pagoda

Voor ons waren dit twee heftige dagen. De bevolking was super vriendelijk, veel vriendelijker en behulpzamer dan in Vietnam. Daarnaast waren we zo blij dat ze in Cambodja/Phnom Penh niet zoveel en onnodig toeteren als in Vietnam. Jeetje wat is dat een verlichting!

5 Comments

  1. Lammert schreef:

    Heftig verhaal van heftige gebeurtenissen, zover ik weet hebben hier ooit ook NL Mariniers gediend. Weer een super verslag!

    Enjoy & Have Fun! 😀

    1. Lammert schreef:

      Betreft de NL Mariniers klopt, zie: http://www.vredesmissies.nl/cambodja.htm

      1. Annika schreef:

        Hey Lammert! Wat ontzettend leuk om te zien hoe betrokken je bent bij onze verhalen en belevenissen. Tof ook dat je het aanvult, waarderen wij echt. Dit wisten wij niet en is ook niet genoemd tijdens de guide in Chuoeng Ek en Tuol Sleng.

  2. Dethmer Drenth schreef:

    indrukwekkend en zal een reis om nooit te vergeten zijn, groetjes Dethmer & Tineke

    1. Annika schreef:

      Hey Dethmer en Tineke. Leuk om vanuit Baflo een berichtje te ontvangen. Tot en met nu is het zeker een reis die ons veel heeft geleerd. Erg leuke en ook zoals in Cambodja trieste dingen gezien.

Reacties zijn gesloten.