Nusa Lembongan Indonesië

Nusa Lembongan hike challenge

De overtocht duurde ongeveer 30-45 minuten en waren zo voorbij. Voor ons verblijf op Nusa Lembongan hadden we niks geboekt maar we hadden wel een drietal favorieten. Toen Nusa Lembongan wat dichterbij kwam, zagen we dat het eiland niet vlak maar heuvelachtig was. Dit kon  nog eens interessant worden. Nadat de kapitein de boot achteruit had ingeparkeerd en we het schip mochten verlaten pakten we onze tassen en begonnen we te hiken. Het was maar 20 minuten lopen naar onze eerste accommodatie. Deze zat dicht bij Mushroom Bay stond op internet.

Bij Jungut Batu (haven van Nusa Lembongan) stonden genoeg mensen die het een en ander aanboden, homestays, motorbike, transport en ga zo maar door. Voor ons geen transport. We waren fit en waren op een missie. Waar maps.me natuurlijk geen rekening mee houdt in zijn berekening, zijn heuvels, de staat van het wegdek, overig verkeer en de brandende hitte. Na 10 minuten wandelen in 33 graden en een heuvel wat net zo goed een klimwand kon zijn, waren we doorweekt en kapot. Juist, nog 20 minuten gaf die aan. We zijn natuurlijk niet voor niks stijfkoppen dus we hebben het nog 10 minuten volgehouden en veel “transport” afgeslagen totdat we beiden chagrijnig waren en besloten maar een taxi te nemen. Ondervinding is de beste leermeester toch? Na rondgeneusd te hebben pakten we onze backpack en gingen richting accommodatie nummer 2. Lopen. Toen we dichtbij accommodatie nummer 2 kwamen was het al duidelijk dat dit niets voor ons zou zijn. 3 keer is scheepsrecht. Bezweet en oververhit kwamen we aan bij Nanuks Bungalows. Gelukkig hadden ze nog een kamer vrij en wilde ze ook nog een inieminie beetje van de prijs af doen. Iets is beter dan…

Tijdens het avondeten hadden we de accommodatie en de plek nader geanalyseerd en we vonden het de prijs niet waard. Opzoek dan maar naar een andere. Met een burgertje, pasta carbonara en een ondergaande zon boekten we een accommodatie in Jungut Batu op Nusa Lembongan (waar de boten aanmeren). We hadden hier in het begin niet geboekt omdat we recensies hadden gelezen dat het hier nogal sterk rook naar zeewier. Soms kloppen de recensies niet helemaal aangezien wij dat niet hebben geroken bij aankomst (En daarna ook niet).

Exploring Nusa Lembongan en Ceningan Island

We hadden een dealtje gemaakt met een freelancer voor een motorbike zodat we een beetje konden touren. Je kan met gemak Nusa Lembongan rondrijden in één dag (icl. het eiland ernaast genaamd Ceningan Island) Hier kun je vanaf Nusa Lembongan naar toe rijden over een brug. Komt een beetje gammel over maar werkte echt prima. Ook hier lekker rondgereden over heuvels, hobbels en bobbels en een beetje wheelys maken. Was een klein ongelukje aangezien we beiden niet op zaten te letten en lekker achterover aan het leunen waren terwijl we een steile berg omhoog reden. That’s how we roll!

Manta Point – Spotting Manta’s at Nusa Penida

Surfen stond al een hele tijd op onze bucket-list. Helaas ging het niet door tijdens ons verblijf in Legian, lees daarvoor onze post Bali – Chersonissos van Azië We moesten daarvoor wel ons verblijf verlengen. Geen probleem bij Lembongan Made Inn. Terwijl we bij de surfshop New Bro’s wat informatie aan het inwinnen waren over lessen, leerden we een aantal mensen kennen. Ze waren van plan om een snorkeltrip te doen naar de Manta’s bij Manta Point bij Nusa Penida(die je natuurlijk heel handig via de surfshop kon regelen bij een vriend van de beste man). Uiteindelijk afgesproken dat wij ook mee zouden gaan. Hoe meer zielen hoe meer vreugd, en hoe meer mensen hoe cheaper de prijs. Dus voor een mooi prijsje het tripje geregeld!

De boot vertrok de volgende ochtend van Nusa Lembongan om 07:30, en we moesten ons om 07:00 melden. Vroeg eruit dus. Uiteindelijk was het een gezellig tripje, dat zeker! Maar helaas lieten de Manta’s zich niet zien. Behalve 1 dan, die alleen Annika en de kapitein hadden gezien omdat die achter de boot uit het water sprong. Het water bij Manta Point was ijskoud en de manta’s waren niet thuis. Door naar de volgende spot Crystal Bay. Misschien zijn we verwend maar wij vonden het niet bijzonder. Een aantal koraalsoorten waren groot en mooi maar verder was het niet speciaal. Het kan er natuurlijk ook mee te maken hebben gehad dat we de Manta’s niet gezien hebben, en dat was toch waarvoor we gekomen waren.

Terug aan land hebben we geluncht bij een tent die ook westers ontbijt serveerde en waar ze heel bewust met plastic omgaan, Bali Eco Deli. Aaah wat smaakte dat goed na veel van hetzelfde (lees: ’s ochtends standaard banana pancake of witte toast met ei/jam en ’s middags en ’s avonds Mie/Nasi Goreng). Verder nog wat in ons heerlijke zwembad gerelaxt en de zondondergang bekeken.

Surfing action at Nusa Lembongan

De volgende dag was het zover: surfles!! Voordat we naar de surfshop liepen hadden we ons hele lichaam zo goed ingesmeerd dat het wit uitsloeg van de zonnebrand *kuch Duitser kuch*. Eerst droog oefen. Pop-up en de Steady Steady waren dé technieken. Na 30 minuten in de boot en naar de branding. Eerst in het water opstaan en draaien oefenen voordat we los gingen. Samen hadden we 1 instructeur die ons om en om bij hem riep, en ons met een zetje op de golf zette. Beiden hadden we de eerste golf goed te pakken en het lukte Geert-Jan zelfs om direct te staan. Alleen toen begon het pas: terug peddelen. Wow, wat is dit zwaar. We waren toch goed getraind? Hahah dit is toch andere koek. Kapot na 1 golf en we hadden nog een uur. Na nog 2 golven gepakt te hebben was het tijd voor een kleine pauze.
Er zijn best veel chinezen die afreizen naar Nusa Lembongan Lembongan. Terwijl wij in het water even pauze hadden, kwam er een boot naast ons liggen die afgeladen was met “oranje” Chinezen. Ze hadden allemaal zwemvesten aan want ze gingen snorkelen. Of in ieder geval dat was het plan. De kapitein had het snorkelsein gegeven waarna de helft overboord sprong en er volledige paniek uitbrak. Konden ze wel zwemmen? De helft lag in het water met grote oranje zwemvesten en snorkels, en de andere helft zat in de boot de mensen weer in de boot te trekken. Het was een complete chaos en paniek. We mogen het eigenlijk niet zeggen maar het was zo hilarisch. Blijkbaar gebeurde dat soort dingen vaker want onze instructeur kwam niet meer bij van het lachen en kon niet ophouden met grapjes maken: “floating Chinese Market, Floating Chinatown etc.”. Ook dat ze goed ingepakt te water gingen vond hij erg grappig (ja oké, wij ook). Deze heldhaftige mensen hadden namelijk een mooie complete outfit aan incl. sokken en handschoenen. Nouja, best dapper als je niet kan zwemmen, toch!?
Na dit theater sloten we de ochtend af met een paar mooie golven. ’s Middags hadden we de scooter gepakt om lekker bij het mooiste strand van Nusa Lembongan – Dreambeach, te chillen. Maar o wat was dit leuk! Een nieuwe verslaving!

De dag erna was het alweer tijd om een deurtje verder te gaan. De reisduur was ongeveer 2,5 uur over het water richting Gili Air.

3 Comments

 1. Bonnie schreef:

  Fijn om weer over jullie avonturen te lezen. Is echt meegenieten. Samen met de foto’s geeft het een goed beeld. Groetjes.

 2. Yolanda schreef:

  Ik lig hier zelfs in een deuk om de chinezen. Zie het helemaal voor me 🙂

  1. Annika schreef:

   Haha, ja het was ook echt super grappig om te zien. Jammer dat we het niet hadden gefilmd.

Reacties zijn gesloten.