Gastvrij in San Juan Del Sur en Granada

Het was even zoeken waar en hoe we na de grensoversteek bij de chickenbus richting Rivas kwamen. De kippen in de chickenbus ontbraken maar er was zeker geen gebrek aan mensen. Tjezus, wat was het druk. Zo lang het dak en de wielen het houden kan er nog meer in. Dit ook gebruikelijk bij de Jeepneys in de Filipijnen waar ook zoveel mogelijk mensen in werden ge(propt). Iets zoals bultje bultje kan nog meer op.

Chickenbus rideChickenbus

San Juan del Sur – Nicaragua

Vanuit Peñas Blancas,grensovergang Costa Rica Nicaragua, is het ongeveer 40 minuten naar La Virgin. Daar stonden we op een kruising te wachten onder een boom op de chickenbus richting San Juan del Sur. De bussen zijn echt goedkoop een nadeel is dat het druk is en dat hij redelijk vaak stopt. #We’ve got the time. In de meeste blogs/fora’s wordt San Juan del Sur in Nicaragua omschreven als een party dorp waar het moeilijk is om aan rust te komen. Iets waar wij het absoluut niet mee eens zijn. Het dorp is levendig en er kan zeker gedronken en gedanst worden maar er zijn nog genoeg plekken waar je de rust kunt vinden. Het tweede wat je vindt is de goede surf bij de nabij gelegen stranden. Daaaaar gingen we weer!
Er zijn veel mogelijkheden in San Juan del Sur om te overnachten. Het is wel aan te raden om van te voren iets te reserveren omdat San Juan del Sur een populaire badplaats is. Helemaal als het een van de belangrijkste vakanties van het jaar is waarbij iedereen vrij is: Semana Santa (heilige week). Hebben wij weer mooi meegemaakt. Iedereen zoekt in Nicaragua dan een plek aan het water op. Wij hadden dan ook net op tijd een plekje gereserveerd bij Casa Ariki. Tot onze verbazing hadden wij hun hele huis tot onze beschikking. Huh? Het was toch zo druk? Waarom is dit huis met 5 kamers dan niet compleet volgeboekt? Maakt ons ook eigenlijk niet uit wij hadden een privé huis op nog geen 5 minuten lopen van het strand. “Kon minder”. Helaas was dit maar voor drie nachten, want daarna was dus wel het hele huis volgeboekt. In vergelijking met de buurman Costa Rica is het leven een stuk goedkoper in Nicaragua. Met name de boodschappen zijn hier goedkoop. Dan mag dat flesje rum dus ook mee :).

El Remanzo Nicaragua

Surfing in San Juan del Sur

In San Juan del Sur zijn veel verschillende surfshops waar je lessen kunt nemen, boards kunt huren en of een shuttle naar het strand kunt boeken. Wil je namelijk surfen of naar een wat rustiger strand dan die van SJDS dan moet je een shuttle nemen naar een van de omliggende stranden.  Dit kan een auto/busje zijn maar ook een boottaxi. Iets wat wij als een groot nadeel hebben ervaren. Niet alleen kost dit geld, het beperkte ons met name in onze vrijheid. De stranden waar wij hebben gesurft waren Playa Maderas en El Remanzo. Op beide plekken waaide het stevig wat de surf iets moeilijker maakte. Iets wat we hadden gemist in Costa Rica. Dit wordt veroorzaakt door het venturi effect door het grote zoetwater meer Lake Nicaragua. De surf was een stuk drukker dan in Sata Teresa maar nog steeds genoeg plek. El Remanzo vonden wij niet beiden niet zo spannend. Niet zulke mooie golven als bij Maderas en het strand was minder mooi.

Granada – Nicaragua

Het was dus Semana Santa, kortom een compleet gekkenhuis, waardoor alles in San Juan del Sur volgeboek óf extreem duur(lees: 20 dollar p.p. voor een bed in een soort kippenschuur) was. Ondanks dat we ons nog wel 2 dagen konden vermaken in San Juan del Sur was het dus tijd om te gaan. Niet alleen in San Juan del Sur was alles volgeboekt maar het bleek dat Ometepe (volgende bestemming, eiland met 2 vulkanen in Lake Nicaragua) ook in trek was. Na het bellen van verschillende hostels op Ometepe, die allemaal vol bleken te zijn hebben we besloten om eerst maar naar Granada te gaan totdat Semana Santa voorbij was. De reis is makkelijk te doen met de chickenbus en vanaf San Juan del Sur is het ongeveer 3/3,5 uur met een overstap in Rivas. Granada ligt aan Lake Nicaragua en heeft een rijke- en bewogen geschiedenis. In de stad rondlopen en genieten van de hoeveelheid kleur, koloniale invloeden, koloniale gebouwen, kerken en kathedralen en praatjes maken met gastvrije inwoners van deze schitterende plaats is hoe wij onze dagen doorbrachten. Een tip voor iedereen die opzoek is naar een chille plek in Granada met zwembad, keuken, privekamer etc, check Fullmoon Hotel.

Colonial buildings Granada
Overal in Granada hebben de huizen kleur. We love it!

We zijn nog maar een aantal dagen in Nicaragua maar er is een duidelijk verschil met Costa Rica en Panama en dat gaat verder alleen de prijs. Zo moeten we ons hier in Nicaragua volledig redden in het Spaans en is er meer sprake van armoede. De volgende stek is Ometepe. We zullen daar verblijven in  de plaats Merida aan de westelijke kant van de vulkaan Maderas.