Mexico – Bacalar en Tulum

on

Beschaving en luxe in Mexico

Allereerst sorry dat het zo lang heeft geduurd voordat er update is geplaatst, 1 woord: Cuba, maar nu eerst het prachtige Mexico!

De grensovergang Belize – Mexico was precies wat je van Mexico op TV ziet: hoge muren (echt hoog), overal prikkeldraad en overal bewaking. Wat was dit anders dan voorgaande grenzen. Dit sloeg tenminste ergens op in tegenstelling tot bijvoorbeeld de grensovergang Costa Rica – Nicaragua.

Magic Bacalar

Vanuit Belize City hobbelden we met een chickenbus over de grens tot aan het Mexicaanse kustplaatsje Chetumal. In totaal duurde de rit 6 uur. Lang genoeg, vond ook ons bipsje. Wij hadden nooit verwacht dat de Mexicaanse grensovergang zo strict zou zijn. Eenmaal in Chetumal hadden we een probleempje. Normaal (alle voorgaande landen) was het mogelijk om bij de grens je overgebleven geld te wisselen voor de locale currency. Hier niet. Daar stonden we dan bij een of andere lokale Mexicaanse markt zonder pesos. Gelukkig kon een mede buspassagier ons geld lenen zodat we naar het busstation konden reizen.

In Mexico kennen ze het phenomeen “chicken bus” niet. Alles is hier verrassend goed geregeld, wat best fijn is na een tijd chaos. ADO, een van de bus operators, verzorgt bijna alle bussen door geheel Mexico. Afhankelijk van de klasse, 1e, 2e etc krijg je TV’s staanplekken of zitplekken en airco. Uiteraard zijn er nog kleine busjes die andere routes rijden. Onze bestemming was Bacalar – Magic Bacalar en ADO bracht ons er in luxe naartoe. Bacalar staat bekend om Laguna de Siete Colores (lagoon van de 7 kleuren).  Geen woord aan gelogen. Het dorp zelf? Die is erg rustig met verhoudingsgewijs weinig toeristen wat wij heerlijk vonden. Veel toeristen sloegen dit dorp over omdat er nog niet veel over geschreven is. Zonde.

Laguna de Los Siete colores

In Bacalar hadden we een kamer gehuurd via Airbnb bij een ouder stel in huis wat ook onze Airbnb ontmaagding was. Gelukkig spreken we inmiddels een beetje Spaans want deze mensen hielden wel van kletsen! Het was wel even weer inkomen na een week alleen maar Engels te hebben gesproken in Belize. Eigenlijk kwam dit goed uit want zo konden zij ons van alles vertellen over Bacalar en wat er allemaal te zien en te beleven is.

Laguna De Siete Colores
Magic Laguna – Laguna de Siete Colores Bacalar Mexico

Maya Ruines aan het strand in Tulum

De twee dagen in Bacalar zaten er alweer op en wij hadden de leukste dingen afgevinkt: de Cenote Azul en de Laguna de Siete Colores. Kortom, tijd om te verkassen, next stop: Tulum. Tulum is bijzonder omdat dit de enige plaats met Maya ruïnes aan zee is. Geen verkeerde plek om destijds in een Maya dorp te wonen. Wat een prachtig uitzicht. Het was niet onverstandig om hier op tijd naartoe te fietsen want de warmte was het probleem nog niet maar de busladingen vol toeristen staan niet zo leuk op de foto. Bij de ruïnes kun je eventueel ook een duik nemen omdat er een strand tussen de kliffen zit. Wij hadden dit niet gedaan omdat we hadden gehoord dat het strand bij Santa Fe mooier en beter was. Op de terugweg een korte pauze ingelast bij Santa Fe om daarna door te fietsen naar Grand Cenote.

Ruinas Tulum

In Mexico zijn ontzettend veel cenotes +/- 3000 die met elkaar in verbinding staan door ondergrondse rivieren. Cenotes komen voor in regio’s waar geen bovengrondse rivieren zijn. Het water sijpelt door de poreuze grond en vloeit via ondergrondse rivieren naar de zee. Op sommige plaatsen is het gesteente ingezak, waarbij ondergrondse, met water gevulde holtes ontstaan, de cenotes. Cenotes zijn voor de Maya’s heilige plaatsen omdat het de ingang naar de onderwereld is. Door de Maya’s werden de poelen gebruikt om offers te brengen, wat voor de Mayas belangrijk was om dichter bij de goden te komen. Het is mogelijk om in deze cenotes te zwemmen en af te koelen en sommigen zijn zo groot dat je er zelfs in kunt duiken.

Diving in Grand Cenote
Cristal clear water in Grand Cenote

Tulum is verder een heerlijk dorp aan zee waar we een hele fijne studio hadden geboekt. Wat voelt dat toch heerlijk na een lange tijd heen en weer gereis. Het dorp zelf is wel toeristisch maar je krijgt hier geen gevoel van massa toerisme. We zijn hier drie nachten gebleven en we hadden met gemak langer kunnen blijven maar ondanks dat waren we ook wel weer klaar voor de volgende Mexicaanse stad en een van Mexico’s mooiste Maya Ruïnes – Chichen Itza.

One Comment

  1. Corry schreef:

    Yeah, bericht. Vin ik ja so fijn. Goud om te lezen dat joe ‘t noar de zin hebm. En dat ik zo ja ook ‘n stukkie van de wereld zoi. Dikke smok uut Winschootn.

Reacties zijn gesloten.