Kinderkoppen in Antigua en Lake Atitlan

on

Herman van Veen schreef in een van zijn hits: “Opzij Opzij Opzij maak plaats maak plaats we hebben een ongelooflijke haast”. Nou is dat bij ons niet het geval maar we hadden naar onze mening de meest interessante plekken bezocht en was het dus tijd voor het volgende land: Guatemala. Dit land had bij ons hoge verwachtingen omdat we veel leuke en positieve verhalen over dit land hadden gelezen én gehoord. Nieuwsgierigheid op en top. De eerste bestemming voor ons was het alom beroemde én geroemde Antigua Guatemala.

Colonial Antigua

Het blijft ons keer op keer verbazen over hoe de mensheid een zooitje van de wereld maakt. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Toen wij onze Nederlandse melkvoetjes op Aziatische bodem zetten, werden wij hiermee voor het eerst geconfronteerd. Schok, Schrik, staarmomenten. Wat een bergen met afval. Dit probleem doet zich niet alleen voor in Azië, zo blijkt. Zoals jullie wel weten houden wij van de aarde en heeft GJ de bijnaam Mr. Green gekregen maar Mr. Green werd hier toch erg verdrietig van. De hoeveelheid afval wat we hier in Latijns Amerika zien rondzwerven is gigantisch.  Het is vrij droevig dat wij (westerse samenleving) moeten toekijken hoe de minder bedeelde landen/gebieden dezelfde fouten maken als wij 15/20 jaar gelden. Por que?! Je zou toch haast zeggen dat we beter moeten weten? Enfin, de reden dat we hier nog niet eerder over hebben geschreven is dat we jullie daar niet constant mee willen lastigvallen.

Zie ook het nieuwsbericht over het instorten van een afvalberg in Guatemala city.

Goed, dat gezegd hebbende waren we aangekomen in Antigua. Een klein dorp wat een heerlijke authentieke Spaanse vibe met zich meedraagt en goed ingespeeld is op toerisme, lees de Mc D’s, zat er ook. Net als Hoi An in Vietnam, staat Antigua Guatemala op de UNESCO werelderfgoedlijst en behoudt dus zijn mooie uitstraling. Hopelijk. Wat Antigua zo’n authentieke sfeer geeft zijn niet alleen de straten met kinderkopjes, de vrolijke kleuren en inwoners maar met name ook de torenhoge omliggende vulkanen die vanuit de gehele stad te zien zijn. Veel toeristen komen naar Antigua om een van de meest actieve vulkanen in Latijns Amerika te zien: Fuego. Je hebt wel wat ballen nodig om deze te zien want het is een hike van 2 dagen met een overnachting op de top van de Acatenango. Hier kun je dan ‘s nachts de uitbasteringen en de lava van Fuego zien. Na onze eerste kennismaking met een vulkaan, de uitputtende hike op Volcano Maderas Ometepe, besloten we om Acatenango aan ons voorbij te laten gaan. Antigua en zijn belangrijke sites, hadden we in een dag wel afgevinkt. Eeeeeeeeeeeeeeeen dooooorrr..

The best!
Nooit van gehoord maar ze verkocht gebakjes en koekjes.

Update

Het was niet mogelijk om vanuit Xela, waar we een Spaanse cursus hebben gedaan, in een keer door te gaan naar Semuc Champey. We hebben dus nog een extra dag doorgebracht in die heerlijke stadje. De sfeer tijdens deze dag was super goed, overal waren mensen en de stad bruiste! We like Antigua!

Flying Panajachel

Van Posada Santa Teresita (ontbijt is echt een aanrader als je hier verblijft) Antigua tot Don Margarito Panajachel waren we 3,5 uur verder. Mooi op tijd om een regenbuitje mee te pakken. Vlak voordat we bij Panajachel aankwamen, zagen we een aantal gestoorde paragliders in de regen en onweer. #Geenleven. Goed om te weten dat wij met deze mensen waarschijnlijk van een berg af zouden springen om vervolgens te blijven zweven. Ook wel bekend als: paragliden.
Paragliden stond bij ons namelijk hoog op het lijstje en omdat lake Atitlan een plek was waar ze het aanboden, besloten we om kennis te maken met Realworld Paragliden. Verstandig of niet, we gingen ervoor! Omdat het erg bewolkt was die middag wilden we, John, Greta, Bryce, Annika en Geert-Jan, voordat mee naar boven gingen, zeker weten dat we iets konden zien. Geen probleem en we hadden afgesproken dat we om 10:00 zouden laten weten of we meegingen.
Uiteindelijk waren we met zijn 3-en, Greta, Annika en Geert-Jan, en vlogen we een klein uurtje boven Panajachel en Lake Atitlan. Uiteraard kon het ons niet gek genoeg en waren we na 10/15 minuten al acrobatics aan het doen. Best cool als je piloot een RedBullrider of een tester voor een merk is. AWESOME.

Lekker vliegen!

Het vliegen is bijzonder maar die spiralen zetten een glimlach van oor tot oor. ‘s Avonds was het de bedoeling om handgewoven kleden te kopen, kraampjes/vrouwen in overvloed maar werd dit plan werd ruw verstoord door een heftige regenbui. Alweer. Dan maar een happy hour en een bootman vinden voor morgen.

Kratermeer “Lake Atitlan”

Lake Atitlan is ongeveer 130m2 en wordt omringt door 12 vulkanen. Best bijzonder om zoveel vulkanen bij elkaar te zien. Rondom dit meer zijn verschillende dorpen en elk dorp heeft zo zijn eigen karakteristieken. We hadden een boot + kapitein gefixt die ons de hele dag rondvaarde. Het eerste dorp was Santa Cruz La Laguna. Na een lekker ontbijtje op een dakterras met uitzicht op de vulkanen gingen we naar het spirituele dorp: San Marcos La Laguna. De innerlijke mens staat in dit dorp centraal. Na rondgeleid te zijn door een locale gids, kindje van 6/7, gingen we volgas naar nummero 3 en tevens Israeli capital: San Pedro La Laguna. Werkelijk waar het leek wel of we in Israël waren. Dat dit niet door iedereen werd gewaardeerd bleek toen we in gesprek kwamen met bartender Chris. Na van onze drankjes te hebben genoten, zetten we koers naar Santiago Atitlan. Een dorp letterlijk tussen de vulkanen. Helaas kunnen wij hier niks spannends over vertellen. Met andere woorden wat een *&# dorp. Veel te veel kraampjes en hele agressieve verkoop. Al snel kreeg dit dorp de bijnaam Little Asia. Na thuiskomst was het weer tijd voor een klein regenbuitje. Poging 2 om kleden te kopen. Echter veranderde het regenbuitje in een regenbui en waren alle verkopers inmiddels weer vertrokken. Voor ons geen probleem want wij zaten droog en met happy hour.

Lake Atitlan

Panajachel was voor ons een prima plek met veel faciliteiten en een gezellige sfeer. Uiteraard is dit een mening. Inmiddels was het zondag en was het tijd om afscheid te nemen van onze Amerikaanse vrienden John, Greta en Bryce. Ontzettend gelachen en tot de volgende keer! We hadden ons opgegeven om een week bij een Guatemalaans gezin te verblijven en een week Spaanse les te volgen in Xela (Quetzaltenango).

2 Comments

  1. Bertjan schreef:

    Gaat goed met jullie zie ik! Mr Green?? Haha. Have fun!

    1. Annika schreef:

      Ha ja Mr. Green. Hij ruimt overal, in elk land zwerfafval op.

Reacties zijn gesloten.