Hanoi en Uncle Ho – Vietnam

Exploring in het communistische Hanoi – Vietnam

We kwamen in het midden van de nacht aan op het vliegveld: Noi Bai. Tsja, goedkoopste optie. Hanoi is de hoofdstad van Vietnam en ligt in het noorden. Hanoi is niet de grootste stad, dat is Ho Chi Minh (Saigon) in het zuiden van Vietnam waar we onze reis vervolgen naar het buurland Cambodja.

Nadat we onze visa on arrival hadden opgehaald moesten we alleen nog even de bagage ophalen en met de vooraf gereserveerde taxi naar ons hostel toe. Het duurde allemaal wat langer bij de douane zodat wij als laatste bij de bagageband stonden. Er werd door het personeel duidelijk gecommuniceerd dat we moesten opschieten. Waarschijnlijk wilden ze graag schaapjes tellen. Sorry vriend, eerst ff piesen. Nadat we te lang gezocht hadden naar een pinautomaat die het wél deed, maar niet hadden gevonden, liepen we naar buiten naar onze taxichauffeur. Taxichauffeur? Joehoee taxichauffeur?? Oké het zandmannetje had waarschijnlijk iets teveel zand gestrooid. Dan maar met een taxi die daar stond. De reden waarom we dat niet direct hadden gedaan is dat er in Vietnam heel veel scams zijn met taxichauffeurs. Niet alleen met taxichauffeurs maar ook met tuktuk, motorbikes en ander vervoer wat door locals wordt aangeboden.

De taxichauffeur die we hadden opgepikt was dikke prima en probeerde het ons zo gemakkelijk mogelijk te maken. Lekker Vietnamees deuntje erop en off we went to the Old Quarter in Hanoi.
Tip: spreek met wat voor vervoer vooraf een prijs af of ga op de meter!

De wekker ging de volgende ochtend weer vroeg. We hadden een druk programma hier in Vietnam dus we moesten elke dag volledig benutten. Kortom: de chilltijd zoals in de Filipijnen was over. Tevens zijn er veel musea in Hanoi gespreid gesloten en de musea die wij wilde zien waren bijna allemaal op de eerste dag dat wij er waren open.

Ho Chi Minh mausoleum – Hanoi

In het mausoleum ligt de grote held van Vietnam opgebaard: Unclo Ho a.k.a. Ho Chi Minh. Iedereen mag een bezoekje brengen aan hun “uncle”. Hier hing het zelfde statige sfeertje als op het vliegveld. Alles was strak en er was geen vrijheid. In een rij van 2 aan 2 liepen we onder begeleiding richting het mausoleum. Een goede vriend van ons Carlo vertelde dat je geen foto’s mocht maken en niet stil mocht staan binnen het mausoleum. Alles voelde aan of we naar een begravenis gingen. Iedereen was stil en keek voor zich uit. Binnen leek het wel of we in een fort waren. In elke hoek stond een militair die als taak hadden iedereen door te laten lopen. Liep je niet door? Dan werd je of in je rug geprikt of aan je arm naar voren getrokken. We moeten zeggen dat Ho Chi Minh er nog keurig uitziet. Een paar maanden per jaar gaat hij naar Rusland om daar te worden opgelapt.

Vietnam Military History Museum – Hanoi

Vietnam Military History Museum
Dit was een Amerikaans vliegtuig die het Noord Vietnamese leger in beslag heeft genomen.

In Vietnam wilde we graag meer leren en zien over de Vietnamese cultuur, het eten en natuurlijk de geschiedenis van de Vietnamese oorlog. Vandaar dat dit museum bij ons hoge verwachtingen had. Dit museum ligt op ongeveer 10 minuten lopen van het mausoleum dus we waren er zo.

In het Vietnam Military History Museum stoorden we ons aan de ontbrekende of gebrekkige Engelse toelichting. Een voorbeeldje: je ziet een handdoek met de beschrijving – Towel. Nog eentje: je ziet een brief van de toespraak gehouden door Ho Chi Minh – letter Ho Chi Minh. Jammer want dit leek ons juist zo interessant. Oké nog een klein dingetje. We hadden al gehoord en gelezen dat de informatie in Vietnam eenzijdig is. Lees subjectief. Zo stond er ook Amerikaans materieel. Maar dat stond daar wel met een reden. Bij elk Amerikaans iets, maakte niet uit wat het was stond de plaats waar en door welk Vietnameseleger (divisie) en tijdens welke veldslag dit materiaal in beslag was genomen en hoeveel mensen of vliegtuigen ze daarmee hadden neergeschoten. Willen de mensen dan geen objectieve informatie? Kort samengevat was dit een grote teleurstelling.

Hoa Lo Prison a.k.a. Hanoi Hilton

Tijdens de Franse bezetting in de 19e en deels 20e eeuw, hebben de Fransen een gevangenis gebouwd die tijdens de Vietnamese oorlog dienst deed om Amerikaanse soldaten in gevangen te houden. Dit museum was naar ons idee beter dan verwacht. Er was een duidelijke Engelse uitleg aanwezig en het verhaal, wat ontbrak bij het Vietnam Military History Museum, was hier wel en ook op chronologische volgorde.

De gevangenis was gebouwd voor 40 gevangen maar uiteindelijk zaten er de hoogtijd 300. De gevangen waren vooral hoger opgeleiden en patriotten die tegen het Franse regime waren. Mensonterend om te zien onder welke omstandigheden zij gevangen werden gehouden. Tijdens de drukste periode hadden de Fransen een soort van snelrecht ingevoerd om meer ruimte te maken. Wanneer iemand de doodstraf kreeg kon het eerst 2/8 maanden duren werden ze nu binnen 4 dagen onthoofd. De guillotine die daarvoor gebruikt werd, stond ook als een display in de kamer.

Hoa Lo Prison / Hanoi Hilton
Een van de grotere cellen waar de gevangenen in werden opgesloten in hoogtijd tot wel 300.
Hanoi Nightmarket

In het weekend is er in Hanoi een nightmarket en daarvoor wordt een gedeelte van Old Quarter afgezet. Morgen was het alweer maandag dus even een korte blik op deze nachtelijke markt. Terwijl we zaten te wachten in ons hostel kwam er een vrouw haar laundry ophalen. Zij was daarvoor in dit hostel in Hanoi – Old Quarter verbleven en ze vroeg ons mee te gaan naar haar huidige hostel waar tussen 7-8 gratis bier was. Gratis bier? No strings attached? Ze antwoordde: “No, it’s crazy right?”. Dus maar met haar mee en een paar biertjes gedaan en vervolgens een afsluitend rondje over de nightmarket. Als je opzoek bent naar goedkope souveniers dan kom je hier zeker aan je trekken.

Ha Long Bay

De volgende dag vertrokken we vanuit Hanoi richting het beroemde UNESCO erfgoed Ha Long Bay. Er zijn verschillende trips waaruit je kunt kiezen maar wij dachten aan 1 dag wel genoeg te hebben omdat we verwachtten dat het vergelijkbaar met El Nido zou zijn. Gelukkig was het die dag droog en scheen het zonnetje een beetje dat maakte het een goede trip. Jammer dat het niet helder was waardoor de echte schoonheid niet tot uiting kwam. Wij waren blij dat we maar 1 dag hadden geboekt het viel ons namelijk een beetje tegen. De grot daarentegen was wel zeer mooi. Met name hoe het was verlicht. Wij weten dat dit niet goed is voor de stalagmieten en tieten, helaas was deze grot ook al helemaal uitgedroogd.

Hang Đầu Gổ grot Halong Bay

Eenmaal terug bij ons hostel moesten we ons vervoer voor de volgende dag regelen. De volgende stop voor ons was Ninh Binh in de gelijknamige provincie op ongeveer 2 uur rijden naar het zuiden van Hanoi. Dit is niet een plek waar veel backpackers naartoe gaan maar wat ons aantrok, was dat dit Ha Long Bay op het land is en dat sommigen dit mooier vonden dan Ha Long Bay. We zijn er wel achter dat natuur ons meer aanspreekt dan grote steden en toen we dit hoorden wisten we dat er hier eventjes gestopt moest worden.

3 Comments

 1. Bonnie schreef:

  Heel indrukwekkend dit verslag over het communistische Vietnam. En mooie foto’s laten jullie hier weer zien.

 2. miranda schreef:

  Gelukkige nieuwjaar!

  1. Annika schreef:

   Jij ook!! 😀

Reacties zijn gesloten.