Chiang Mai – het broertje van Bangkok

Chiang Mai “Rose of the North”

Geheel volgens planning, een prettige verrassing, kwamen we bij het opkomen van de zon aan in Chiang Mai. Eigenlijk hadden we ons voorbereid op een horrorscenario namelijk een reis die normaal 11 uur zou duren, uiteindelijk 15 uur in beslag zou nemen in een crappy bus, huilende kinderen, geen eten, geen stops en ga zo maar door. Always go prepared, gelukkig niets van dat #happyface. 

De busreis was goed verzorgd, toilet aan boord, water met een koekje, een foodcoupon om ’s avonds bij een wegrestaurant in te leveren en als klap op de vuurpijl ook nog een transport service die je in Chiang Mai naar je hotel bracht. Worth every single penny! Enig minpuntje was dat de stoel niet helemaal lekker achterover kon waardoor slapen er niet in zat. Daar hadden we rekening mee gehouden. We hadden veel series offline bij YouTube opgeslagen waardoor we ons prima vermaakten. #Tip: download allerlei series, documentaires en sla deze offline op. De tijd vliegt als je van A naar B reist. Doordat we vroeg in Chiang Mai waren aangekomen moest de eigenaar van onze homestay, Libra Guesthouse, nog wakker worden. Ze stelde het volgende voor: “Go upstairs and have some sleep. After you wake up, come down and fill in the papers”. Precies wat wij nodig hadden! Na ons schoonheidsslaapje was het tijd om Chiang Mai onveilig te maken. Te voet. Energie was namelijk weer aanwezig.

Chiang Mai – New City

Ansich vonden we Chiang Mai, meaning New City, wel leuk maar niet speciaal. Chiang Mai heeft zich de laatste tijden in rap tempo gemoderniseerd. Veel inwoners verruilen de chaos en de drukte van Bangkok (Bangkok – een stad zonder grenzen) voor Chiang Mai in de hoop dat het daar beter is. De oude binnenstad, met veel tempels, wordt weergegeven door een gracht en een aantal oude toegangspoorten.

Thapae Gate Chiang Mai
Dit is de oudste toegangspoort van Chiang Mai.


Vroeger kende Chiang Mai niet alleen deze gracht maar ook een grote oude muur (6,5km in omtrek) die indringers op afstand moest houden. Wat er van over is gebleven zijn voornamelijk hoeken steen. Nu zijn er langs de grachten voornamelijk hotels, restaurantjes, massagesalons, en foodstalls. De kleine sfeervolle straatjes die ontdek je als je richting het midden van het oude centrum loopt. Deze straten vonden we erg leuk! Wie denkt dat er in Chiang Mai een heerlijke boslucht hangt komt bedrogen uit. Doordat de stad steeds drukker wordt is ook het verkeer toegenomen. Wij vonden het hierdoor erg benauwd. In vergelijking met Bangkok kun je in Chiang Mai niet echt een kant uit. Gevangen binnen de grachten. In de zomermaanden na het oogsten van de rijst ontvluchten veel lokalen de stad omdat de boeren dan de rijstvelden in de brandsteken. Hierdoor heeft Chiang Mai last van rookoverlast in de maanden januari tot maart. Iets om rekening mee te houden.

Christmas in Chiang Mai 

Op kerstavond hadden we onszelf getrakteerd op een pedicure, GJ + Annika, en een original Thai massage, Annika. Lekker, beetje ontspannen en ruiken naar rozenblaadjes. Yummy! De volgende dag was het eerste kerstdag en zijn we naar een belangrijke tempel buiten de stad gegaan: Wat Phrathat Doi Suthep. De tempel ligt op ongeveer 13km vanaf Chiang Mai. Met de scooter duurt het ongeveer 30/40 minuten. Het mooie van deze tempel is dat het op een berg ligt waardoor je heel mooi over Chiang Mai uitkijkt. Verder hebben we de Samoeng Loop met de scooter gereden. Een tocht(je) van 100km die langs verschillende dorpen in de omgeving van Chiang Mai gaat. De tocht is relax en laat je veel van de mooie omgeving zien. Ze hebben hier ook veel aardbeienkwekerijen waar wij natuurlijk even zijn gestopt.

Hallo 2e kerstdagIn Chiang Mai probeerden ze het kerstgevoel creëren bij de vele toeristen. Normaal vieren we op eerste kerstdag de verjaardag van Annika haar papa. Nu we in Azië zitten moesten we ons eigen feestje maken. We besloten om ons zelf te verwennen door een goed restaurant uit te kiezen. Met de (voor ons) grote porties, voorheen normale porties, hadden we toch wel moeite. Met een overvolle buik plofte we op bed en vielen we in slaap. Maar niet voor lang. ’s nachts begon het feest waardoor we niet 1 maar zelfs meerdere malen van het zelfde diner hebben mogen genieten. Ziek! Helaas moesten we hierdoor onze cooking class op 2e kerstdag annuleren.

Chiang Mai schooling a Masterchef

De dag na 2e kerstdag voelde Geert-Jan zich al weer wat beter in tegenstelling tot Annika. Wat is er dan beter om een Thaise kookcursus te doen? Lekker veel gekruid eten op een lege maag. Goed plan toch. Toch wilde Geert-Jan dit niet missen. De kookcursus hadden we via Libra geboekt bij Sammy Organic. Over Sammy hadden Hester en Lisa al goede verhalen verteld. Je kon tijdens het inkopen, daarvoor gingen we naar een lokale markt, een menu samenstellen met gerechten die je wilde maken.

De masterchef
Zoals jullie zien, er zit echt wat in de pan!

Wat opviel is dat de meeste Thaise gerechten niet moeilijk zijn en snel te bereiden zijn. Zeker iets wat er thuis vaker gemaakt gaat worden. Bijzonder was dat na het eten, het toetje en de springrolls moesten we nog maken, het ons verplicht werd om te chillen. Sammy heeft een hele grote boerderij met overal schaduw en chillplekken. Van al dat koken en eten wordt je moe. Het is namelijk niet zo dat je maar een bescheiden portie maakt. In tegendeel, je maakt namelijk gewoon lekker veel. Dit kwam goed uit want zo kon Geert-Jan ook nog wat meenemen voor Annika. In een boterhamzakje zat coconut milk en banaan en in een aantal servetjes zat een springroll, kortom het avondeten van Annika. Het meenemen van vloeistoffen in een boterhamzakje is in Azië heel gewoon. Koffie, cola, thee met melk noem maar op ze steken er een rietje in en drinken het daaruit.

De volgende dag, een dag later dan gepland, vertrokken we naar een hippie dorp. Maar eerst 762 steile bochten. Oja, als je twijfelt of de bochten steil zijn? Ze geven gratis motion sickness pills. Gas dr op!

2 Comments

  1. Lammert schreef:

    Ha, wat weer een belevenis en weer helemaal bij. Wij hebben toen de trein van Bangkok naar Chiang Mai genomen, is ook een ware belevenis. Nog veel plezier op jullie tour! 😀

    1. Annika schreef:

      Ja dat was ook eerst ons plan. Maar doordat het vakantie was en het einde van het jaar er aan zat te komen waren wij niet de enige. Alle treinen tot en met begin het nieuwe jaar 2016 waren vol. Helaas. Hadden veel goede verhalen over deze trip gehoord en gelezen.

Reacties zijn gesloten.