Chasing dreams – Panama City

on

Dromen zijn veel leuker als je ze uitprobeert

Dromen heeft iedereen alleen niet iedereen durft ze tot leven te brengen. De meeste van onze dromen gingen over een heel ander werelddeel dan Azië namelijk over Latijns Amerika/Centraal Amerika. Een ding wat wij zeker meenemen is dat dromen vele malen beter zijn als je er midden in zit! Dus op 14 februari, romantisch toch?, vlogen we naar Panama City om hoofdrolspelers van onze eigen droom te worden.

Amsterdam – Frankfurt – Punta Cana – Panama City

Uiteraard hadden we een lekkere reisdag voor de boeg: lees voor een dubbeltje op de eerste rang. Maakt ons niet zoveel uit want wij komen er ook en betalen vaak maar een schijntje in vergelijking met de rest. De eerste vlucht verliep volgens schema alleen moesten  we een ietsiepietsie vroeg uit bed 02:00 ’s nachts. Thanks B. & F. voor het brengen! Bij aankomst op Frankfurt keken we op de borden voor de gate van onze volgende vlucht richting de Dominicaanse Republiek. Vertraagd. “Fuck niet alweer!?” was onze 1e reatie. Snel ging dit over in gelach. Tiet zat! Toch maar even naar het Condor kantoortje om info te winnen o.a. of ze ook ontbijt en lunch hadden. Uiteraard. Happy face. Doordat de vlucht uiteindelijk om 17:30 vertrok in plaats van 09:20, misten we onze connectie naar Panama City. Niet getreurd, Condor had een overnachting gefixt.

Backpacking new style in de Dominicaanse Republiek

Oké, ondanks dat de vlucht  (te) laat vertrok was het een prima vlucht. We hadden beiden 3 stoelen om lekker op te liggen. Een andere optie was er niet want er was geen entertainment in deze Boeing 747.Hoppake reizen in stijl!

Op de Dominicaanse kregen we allebei een smile van oor tot oor. Wauw, wat een heerlijke temperatuur! Niet zo vochtig als in Azië en met een lekkere bries. Als dit een voorteken was voor wat we konden verwachten, dan was dit het avontuur waar we zo naar hadden gezocht.
De taxi dropte ons bij een moddervette all inclusive resort, Meliá Caribe Tropical.
Foutje? Na ingecheckt te zijn nog maar even decadent gedaan met champagne bij het avondeten om 23:30 en vervolgens nog een aantal tequilla sunrises aan de bar. Je weet wel als slaapmutsje. HA! De grootste grap was dat de meeste van ons die hun connectie hadden gemist, low-budget backpackers waren. Daar zaten we dan tussen de ubulados en mensen met $$. We zouden ons hier onszelf prima een weekje kunnen vermaken om vervolgens tonnetje rond weer huiswaarts te keren. Maar onze vlucht naar Panama City vertrok om 12:30. 
Een keerzijde van het missen van onze vlucht was dat we de eerste dag van onze Spaanse cursus misten. Ach, neem het leven zoals het komt. En dat deden we dan ook maar :).

Melia Caribe Tropical
Klein nederig kamertje

Panama City

Wij willen op voorhand iets uit de wereld helpen. Je leest overal op internet dat Panama City onveilig is. Dit is ABSOLUUT NIET het geval. Je moet net als in elke andere grote stad je gezond verstand gebruiken! Wel zijn er bepaalde wijken in Panama City waar je beter niet kunt komen als toerist – zoals San Miguelito en La Chorillo.

Door de opening en de verbreding van het Panama Canal, is Panama City echt tot bloei gekomen. De Miraflores Locks liggen op ongeveer 40 minuten van Panama City en vonden wij niet echt bijzonder. Wij hadden alles vele malen groter verwacht en tja, in  waterig Nederland hebben we genoeg sluizen. De bloei is goed te zien aan de hoeveelheid wolkenkrabbers en de vele hoge bouwprojecten. De skyline/architectuur van Panama City is minder indrukwekkend dan in Singapore maar het blijft cool om te zien voor dorpsmensen zoals wij. Zeker ’s avonds als je over de boulevard, Cinta Costera, loopt en alle gebouwen zijn verlicht. In Panama City zijn we naar de oude stad geweest – Casco Viejo / Casco Antiguo / San Felipe. In Casco Viejo staan hele mooie monumentale gebouwen waar de Spaanse architectuur van af spat! Vooral het contrast tussen oud, Casco Viejo, en het nieuwe gedeelte Punta Paitila is gigantisch! Omdat we de hele week van 14:00 tot 18:00 in de schoolbanken zaten bij Habla Ya Panama City, hadden we niet veel tijd om te pionieren.

Spaans leren
Spelenderwijs leren.

Het enige waar we tijdens de cursus aan toe waren gekomen waren een wandeling naar de supermarkt en een wandeling door Parque Metropolitano op nog geen 15 minuten rijden. Dit park huisvest meer dan 200 verschillende vogelsoorten, apen, hagedissen, luiaards en heel veel planten en bomen. Als je bij het hoogste punt bent heb je een prachtig uitzicht over Panama City en over de Miraflores Locks van het Panama Canal. Als je toch in Panama City bent ga dan zeker naar Cerro Ancon, daar waar de Panamese vlag wappert. Ook dit is een supermooi uitzichtpunt. Wij hebben gelift nadat we een dik uur hadden gelopen.

Uber in Panama City

Pff, we voelden ons oud toen Arthur van life by art, ons vertelde over het gemak en de veiligheid van Uber. De taxidienst die in Nederland door veel taxichauffeurs niet gewaardeerd wordt. Na enige aarzeling toch maar geprobeerd. Nou, wij zijn fan! Je hebt geen gezeik met de taxichauffeur over geld of dat hij niet begrijpt waar je naartoe wilt want alles is vooraf duidelijk via Uber met hem gecommuniceerd. Het meeste wat ons aansprak is dat je van te voren weet wie je ophaalt en zijn geschiedenis en waardering van anderen kunt bekijken. In de Yellow Cabs(de normale taxi’s hier) weet je niet wie/wat je ophaalt en het nadeel is dat je vaak wordt, ze proberen het in ieder geval altijd bij toeristen, opgelicht.

Scams in Panama

Overal zijn scams dus ook in Panama en heel Latijns Amerika. We hadden tijdens onze voorbereiding iets gelezen over een border scam. Ze geven je dan niet de juiste stempel bij entry- of exit. Dit is Arthur ook overkomen. Hij is vanuit Colombia naar San Blas (Panama) gekomen. Hij heeft, zonder dat hij het door had, een exit stempel gekregen in plaats van een entry ticket. “Dan zetten ze toch gewoon een nieuwe?” Helaas. Ze laten je of teruggaan naar waar je de stempel hebt gekregen, een aantal dagen in de gevangenis of je moet een boete betalen. Geen kattenpis dus. Voor ons gelukkig nog niet van toepassing maar dit laat wel zien dat je hier goed moet opletten als je een grens tussen twee landen overgaat. 

2 Comments

  1. Bertjan schreef:

    Nice Nice! Geluk gehad dus 😆

  2. Lammert schreef:

    Alweer volop in de avonturen ik zou zeggen: “Go for it”!

Reacties zijn gesloten.