Angkor Wat tempelcomplex – Siem Reap

Het oeroude en indrukwekkende tempelcomplex Angkor Wat

Wie veel wil zien moet veel reizen. Dus daar zaten we weer in de bus naar onze volgende bestemming want we hadden de voor ons belangrijkste bezichtigingen in Phnom Penh (lees hier onze verhaal over het indrukwekkende Tuol Sleng en Chuoeng Ek) afgevinkt. Op naar Siem Reap!

In de planning voor Cambodja stonden twee plaatsen: Phnom Penh en Siem Reap. In Siem Reap is een immens gebied, ongeveer 400km aangewezen als UNESCO erfgoed, genaamd Angkor. Binnen Angkor is Angkor Wat het meest bekend. Dit is niet alleen het nationale symbool van Cambodja maar het is ook de hoofdtempel van Angkor. Alle tempels zijn natuurlijk niet over 1 nacht ijs gebouwd. Over sommigen tempels hebben ze meer dan 400 jaar gedaan om het helemaal af te bouwen. Pff das best lang.

In de busrit van Phnom Penh naar Siem Reap leerden we een Argentijns stelletje van onze leeftijd kennen (Santiago en Aylen). Zij hadden nog geen verblijfplaats voor in Siem Reap en we stelden voor dat ze met ons meegingen om te peilen of er nog wat vrij was. Gelukkig voor hun had Advisor Angkor Vila nog een plekje. Even over het hotel, bed was prima, kamer was prima ligging was iets aan de buitenkant maar prima te doen alleen het water wat er uit de kraan kwam stonk naar ijzer. Voor ons geen douche en dat wil wat zeggen ;). ‘s Avonds met elkaar een hapje gegeten op de nightmarket en een plan gemaakt voor de volgende dag, Angkor Wat.

Vanuit Siem Reap naar het tempelcomplex Angkor Wat is ongeveer 20 minuten fietsen. Ja fietsen! We zaten even te twijfelen of we niet met de tuk tuk door het complex zouden gaan in verband met de oppervlakte van Angkor Wat en de hoeveelheid stof/zand. In de plekken waar wij zijn geweest hadden ze behoorlijk fijn. Niet zo handig met Annika haar oog. Toch besloten we om op de fiets te gaan omdat je met de fiets tot aan de tempels kon fietsen en het veel leuker en gezonder is dan in de tuk tuk. Uiteindelijk een goede keus! Wel hadden we na een dag fietsen op te kleine fietsjes een pijnlijke derriere.

Hi-Res-Temple-Map

We gaan niet doen alsof we veel verstand hebben van de tempels en de verschillende religies, daarvoor is er deze pagina, maar wat we wel weten is dat het Angkor Wat tempelcomplex heel groot en bijzonder is om doorheen te fietsen/lopen. Nadat we er een hele dag hadden doorgebracht was het voor ons genoeg. Mits je echt van de geschiedenis bent en religieuze objecten/tempels helemaal jouw ding is, dan kun je hier prima 2/3 dagen misschien wel een hele week vermaken. Er is namelijk genoeg te zien!

Monniken in Angkor Wat

Wij vielen wel met de neus in de boter want tijdens ons bezoek aan Angkor Wat. Er was een speciale gelegenheid in Angkor Wat waardoor veel, zo niet alle, monniken vanuit heel Cambodja hier samen kwamen. Misschien is het onwetendheid maar de monniken gaan niet echt zorgvuldig met de natuur om. Overal gooiden ze rommel in de bossen en op straat. Ongelooflijk. Anyway, hadden we weer mooi meegemaakt. Ja toch, nie dann….